USLUGE IZ PODRUČJA OSPOSOBLJAVANJA I ATESTIRANJA ZAVARIVAČA


ATESTACIJA ZAVARIVAČA

 

Atest ( certifikat ) zavarivača je dokaz da zavarivač može izvršavati poslove zavarivanja određenim postupkom zavarivanja na određenom osnovnom materijalu i u određenim položajima zavarivanja.

 

Atest zavarivača vrijedi 2 godine, nakon čega se mora produžiti za još 2 godine. Nakon isteka 4 godine, atest je potrebno obnoviti. Atest zavarivača valjan je samo pod uvjetom da se zavarivaču minimalno svakih 6 mjeseci kontrolira rad na poslovima zavarivanja koji su pokriveni atestom zavarivača. Ukoliko atest zavarivača nije pravilno i redovito ispunjavan, atest se smatra nevažećim i potrebno ga je obnoviti.

 

Atestiranje ( ispitivanje ) zavarivača, te pravila u pripremi ispitnih uzoraka za čelične materijale provodimo najčešće prema normi za atestiranje zavarivača ISO 9606-1, a prema potrebi i prema ostalim važećim normama i propisima za atestiranje zavarivača,a prema specifičnim zahtjevima naručitelja.

 

Atestiranje zavarivača može se obaviti u prostorima naše tvrtke, proizvodnom pogonu naručitelja, ili direktno na objektu.

 

Nakon zavarivanja ispitnih uzoraka te zadovoljavajućih rezultata nakon vizualnog pregleda, pristupa se laboratorijskom ispitivanju metodama bez razaranja ( RTG, UTZ, MT, PT ) i dodatno metodama sa razaranjem zavarenog spoja ( ispitivanje savijanjem, ispitivanje vlačne čvrstoće, prijelom zavara, itd. ), a prema specifičnim zahtjevima norme za atestaciju zavarivača.

 

Nakon uspješno obavljene atestacije izdaje se Certifikat ( atest ) zavarivača potpisan ili od strane našeg inženjera za zavarivanje ( EWE ) ili od strane inspektora klasifikacijskog društva.

 

Atestiranje zavarivača provodi se pod nadzorom specijalista zavarivanja sa potrebnim EWF certifikatima (EWE i EWT) ili prema potrebi pod nadzorom nekog od klasifikacijskog društva ( LR, DNV,BV, HRB i drugi), a prema specifičnim zahtjevima naručitelja.
 
 
 
 

Trea Trade koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se